Woestijnbuizerd


Latijnse naam: Parabuteo unicinctus

Lengte: 45-60 cm

Spanwijdte:  80-120 cm

Gewicht: 600-1200 gram

Roep en zang: De roep van deze vogel is eerder een soort gekrijs.

Verspreiding: Zuid-Westelijke deel van de Verenigde-Staten tot Chili en Centraal Argentinie.

Herkenning: Deze vogel heeft een donker bruin verenkleed met kastanje bruine veren op de schouders en poten. Op de buik en de borst zitten bijna crèmekleurige plekken. Opvallend zijn de witte veren op de basis van de staart.

Voedsel: Hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

Roodstaartbuizerd


Latijnse naam:Buteo jamaicensis 

Lengte: 45-65 cm

Spanwijdte: 107-141 cm

Gewicht: 700-1900 gram

Roep en zang: De roodstaartbuizerd heeft een luid, miauwende schreeuw, peee-ah.

Verspreiding: Van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen.

Herkenning: De kleur van de roodstaartbuizerd varieert van licht kastanjebruin tot donkerbruin. De buik is lichter dan de rest van het lichaam en heeft een donkere band. De staart is roodbruin waaraan deze vogels hun naam te danken hebben. De jongen zien er net zo uit als volwassen exemplaren maar hebben geel-grijze ogen die donkerbruin worden als ze volwassen zijn.

Voedsel: Hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. Deze word gevangen vanuit een duikvlucht.

Havik


Latijnse naam: Accipiter Gentilis

Lengte:  49-66 cm

Spanwijdte: 95-120 cm

Gewicht: 580-1320 gram

Roep en zang: De roep van de volwassen vogels is een snel herhaald 'gigigigig' en 'kijèè' en 'giak'. De bedelroep van de zojuist uitgevlogen jongen is een vaak herhaald, luid en doordringend 'klijèh' 

Verspreiding: In het noordelijk halfrond van Europa tot Azië en Noord-Afrika. 

Herkenning: Een havik heeft korte, brede vleugels en een lange, bijna rechthoekige staart. Een volwassen havik heeft een witte lijn boven het oog, een zwarte kruin en donkere veren in de oorstreek. Het verenkleed van een mannetje is bovenaan bruin en onderaan vaalwit met dunne grijze strepen. Het vrouwtje is veel groter met bovenaan een leigrijs verenkleed en onderaan grijs. 

Voedsel: Zeer veelzijdig, van auerhoen en haas tot goudhaan en muis.

Europese buizerd


Latijnse naam: Buteo buteo

Lengte: 48-58 cm

Spanwijdte: 113-138 cm

Gewicht: 620-1360 gram

Roep en zang: De roep van deze vogel klinkt als een gerekt miauwend geluid.

Verspreiding: Een groot deel van Europa en het westen van Azië

Herkenning: Te herkennen aan gedrongen lichaamsbouw met ronde kop en relatief korte, brede staart met 8 - 12 dwarsbanden. Kleur vrij variabel, van vrijwel wit tot donkerbruin. Bovenzijde meestal bruin, onderkant lichter met donkere langs- en dwarsstrepen.

Voedsel: Overwegend kleine knaagdieren, minder vaak jonge hazen, vogels, reptielen, kikkers en insecten.

Slechtvalk


Latijnse naam:Falco Peregrinus

Lengte: 38-45 cm

Spanwijdte: 90-105 cm

Gewicht: 580-1090 gram

Roep en zang: Tijdens de baltsvlucht een klagend, trillend lang aanhouden 'geeeeeeeeeieieiek', bij opwinding een scherp 'kotsiekotsiek'

Verspreiding: Wereldwijde verspreiding.

Herkenning: Ze hebben een lichte onderkant met dwarsbanden en een donkergrijze rug. Er is een brede, zwarte baardstreep. De poten zijn geel, de snavel blauw-zwart en reeds vanaf de snavelbasis gekromd. 

Voedsel: Overwegend vogels, met als hoofdvoedsel de stadsduiven.

Sakervalk


Latijnse naam: Falco cherrug

Lengte: 47-56 cm

Spanwijdte: 110-126 cm

Gewicht: 700-1300 gram

Roep en zang: 'Iejek, iejek' of 'giejek, giejek', mannetje tijdens de baltsvlucht oplopend 'gek gek gek'.

Verspreiding: Zuidoost-Europa tot Trans-Balkalië, zuidelijk tot de Himalaya.

Herkenning: De sakervalk is bruin bovenaan, gekenmerkt door een contrasterend licht hoofd en een zeer fijne baardstreep. De onderkant is wit met donkere strepen. De vleugels zijn veel breder dan die van de lannervalk, vooral aan de basis.

Voedsel: Overwegend grondeekhoorns, maar ook muizen, vogels en kleine reptielen.

Europese Torenvalk


Latijnse naam: Falco tinnunculus

Lengte: 31-37 cm

Spanwijdte: 68-78 cm

Gewicht: 12-280 gram

Roep en zang: Een luid en schel 'kikiki' geroep.

Verspreiding: Centraal Europa

Herkenning: Het mannetje is te herkennen aan zijn grijze hoofd en nek, de rug en vleugels zijn roodbruin met zwarte vlekken. De staart is grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje lijkt op het mannetje alleen heeft zij een bruin hoofd en bruine staart en ze heeft zwarte dwarsbandjes op de rug en staart. Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen door met snel bewegende vleugels en een gespreide staart tegen de wind in te vliegen. Dit wordt "bidden" genoemd. 

Voedsel: Kleine zoogdieren en insecten maar ook jonge vogels.

Johan@birdsofheaven.be

Tel: 0494/73 60 63

Voorzitter: Desmet Johan

Secretaris: Detroyer Axel

Axel@birdsofheaven.be

Tel: 0499/48.39.23

CONTACTEER ONS

VOLG ONS

CLUBLOKAAL

Taverne De Grove

Jan Vanderstraetenstraat 157

1600 Sint-Pieters-Leeuw

België