onze uilen

siberische oehoe

Latijnse naam: bubo bubo sibiricus

Grootte: man 65-72 cm vrouw 70-75 cm

Spanwijdte 165-188 cm

Gewicht: 1800-3500 gram

Roep en zang: de mannetjes en vrouwtjes hebben een diepe tweetonige zang. Als hij op gewonden is, maakt deze uil snelle krassende geluiden.

Verspreiding: deze oehoe soort leeft dwars door siberië in oosterlijke richting tot aan de Altajgebergte en noordelijke richting tot aan de boomgrens.

Herkenning: deze is de grootste uilen soort van allen. Zijn verenkleed is bovenop licht zandkleurig bruin en op de borst bleek (bijna wit).

Voedsel: muis, rat, konijn, enz...

europese oehoe

Latijnse naam: bubo bubo

Grootte: man 60-64 cm vrouw 65-68 cm

Spanwijdte: 155-160 cm

Gewicht: 1600-3000

Roep en zang: de roep van een man is een verdragende oehoe, met de nadruk op de eerste lettergreep. Aan deze roep dankt de vogel zijn naam. Het vrouwtje antwoordt met een hoger oehoe.

Verspreiding: hij komt in heel Europa en Azië voor, in een brede gordel vanaf Zuid-Spanje tot Noord-japan

Voedsel: bijna alle vogels en zoogdieren die in zijn leefgebied voorkomen staan op het menu; deze uil is in staat om een jonge herten en volwassen vossen te doden.

melk oehoe

Latijnse naam: bubo lacteus

Grootte: man 60-63cm vrouw 62-65cm

Spanwijdte: 140-164cm

Gewicht: 1600-3200 gram

Roep en zang: de zang van beide geslachten kenmerkt zich door een aantal verdragende, krassende geluiden, met regelmatige tussenpozen. Het vrouwtje ‘fluit’ wanneer ze bij haar partner om voedsel bedelt.

Verspreiding: deze uil komt voor in Sub-Saharisch Afrika

Herkenning: deze oehoe is de grootste uil van Afrika. Deze oehoe is een slanke lange uil meet hoofdzakelijk lichtgrijs verenkleed met fijne donkere streepjes. Zijn gezichtsschijf is omrand met dikke zwarte lijn en zijn oorpluimen zijn tamelijk breed en afgeplat. Zijn roze oogleden zijn - zelfs als hij zijn ogen wijd open heeft - duidelijk zichtbaar, waardoor hij altijd een slapperige blik heeft

Voedsel: zoogdieren, vogels en reptielen

sneeuwuil

Latijnse naam: bubo scandiavus

Grootte: man 53-65 cm vrouw 59-66cm

Spanwijdte: 142-166cm

Gewicht: 1600-1800

Roep en zang: de roep van het mannetje is een reeks schreeuwerige, blaffende klanken. Het vrouwje heeft een vergelijkbare, maar iets hogere, scherpere roep.

Verspreiding: de sneeuiwuil leeft in de Artische gebieden.

Herkenning: de sneeuiwuil is een grote, stevige uil met een rond lichaam korte staart en een kleine kop. Mannetjes zijn bijna geheel wit; vrouwtjes hebben meer zwarte ‘spikkels’ (donkere veerranden). De poten en tenen van deze uil zijn heheel bevederd.

Voeding: zoogdieren en vogels

laplanduil

Latijnse naam striks nebulosa

Grootte man 57-66cm vrouw 61-70cm

Spanwijdte: 130-160cm

Gewicht: 1000-1300 gram

Roep en zang: de baltsroep van deze uil is reeks korte, diepe krasgeluiden zo’n 12 noten in een periode van 8 seconden.

Verspreiding: deze uil komt wijdverspreid voor in Noord-Europa, Azië, Canada en het noorden van Noord-Amerika

Herkenning: deze uil kan met geen enkele andere uil verward worden: een grijze uil met een donkere tekening en een zeer grote kop, die vooral opvalt wanneer hij alert is.

Voedsel: kleine zoogdieren

canadese oehoe

Latijnse naam: Bubo vrginianus occidentalis

Grootte: man 41 cm vrouw 60 cm

Gewicht: 680-2000 gram

Spanwijdte: 134-143 cm

Roep en zang: deze grote uil heeft een krachtige geluid. De baltsroep van de van bestaat uit reeks van vijf diepe, weergalmende krasgeluiden. Het antwoord van het vrouwtje is vergelijkbaar.

Verspreiding: deze uil komt voor in Canada van de rocky Mountains tot aan de westkust van Canada

Herkenning: deze oehoe is te herkennen aan zijn trotse houding en zijn gele ogen, ook aan zijn lichte kleur natuurlijk

Voedsel: middelgrote zoogdieren, vogels reptielen enz...

amerikaanse oehoe

Latijnse naam: Bubo vrginianus

Grootte: 50 tot 64 cm

Gewicht: 680-2500 gram

Spanwijdte: 91-152 cm

Roep en zang: deze grote uil heeft een krachtige geluid. De baltsroep van de van bestaat uit reeks van vijf diepe, weergalmende krasgeluiden. Het antwoord van het vrouwtje is vergelijkbaar.

Verspreiding: deze uil komt voor in heel Noord-Amerika

Herkenning: deze oehoe is te herkennen aan zijn bruin gezicht, ook zijn borst is bruin met witgrijze en zwarte plekken. De rug is zwartgrijs.

Voedsel: middelgrote zoogdieren, vogels reptielen enz...

bengaalse oehoe

Latijnse naam: bubo bengalensis

Grootte: man 50-53 cm vrouw 52-56 cm

Spanwijdte: 130-145 cm

Gewicht: 800-1100 gram

Roep en zang: Deze oehoe maakt een tweetonig krassend geluid, met de nadruk op de tweede toon.

Verspreiding: deze uil leeft in India en enkele naburige landen

Herkenning: deze uil heeft een lichtbruin verenkleed met zware zwart bruine strepen op borst en vlekken op de rug.

Voedsel: kleine tot middel grote zoogdieren, vogels en ander gewervelde dieren

afrikaanse oehoe

Latijnse naam: bubo africanus

Grootte: man 40-43 cm vrouw 42-45 cm

Spanwijdte: 100-113 cm

Gewicht: 600-700 gram

Roep en zang: de zang van de man bestaat uit 3 korte snelle schreeuwen gevolgd door een langere enkele schreeuw. De vrouw sluit zich hierbij aan met een vergelijkbare zang.

Verspreiding: deze komt voor in het Zuiden van Afrika

Herkenning: het veren kleed van deze oehoe is hoofdzakelijk lichtgrijs met fijne donkere streepjes en donkere stippen. De ogen zijn geel.

Voedsel: kleine knaagdieren kleine vogels

wellen oehoe

Latijnse naam: bubo cinerascens

Grootte 43-45 cm

Spanwijdte: 110-120 cm

Gewicht: 435-615 grm

Roep en zang: de zang is een laag tweetonig krasgeluid, waarbij de eerste lettergreep kort en tweede zachter, langer en dieper klinkt.

Verspreiding: deze uil komt voor in Centraal- Afrika

Herkenning: deze uil heeft een licht duifgrijs verenkleed

Met fijne donkere wormvorige strepen op zijn borst en buik en heeft zwarte ogen

Voedsel: kleine knaagdieren

briluil

Latijnse naam: pulsatrix perspicillata

Grootte: man 43-48cm vrouw 46-52

Spanwijdte: 76-91cm

Gewicht: 500-906 gram

Roep en zang: de zang van beide geslachten kenmerkt zich door een reeks schrille, holle klanken die meer doen denken aan het geroffel van een specht.

Verspreiding: ze hebben een groot leefgebied dat zich uitstrekt van Zuid-Amerika via Centraal-Amerika tot in het zuiden van Mexico

Herkenning: deze uil ziet er werkelijk schitterend uit met zijn effen chocolade bruine bovenkant en room witte onderkant . Zijn witte ‘bril’ omlijst zijn grote ogen wat hem een indringende blik geeft.

Voedsel: kleine zoogdieren, kleine vogels

bruine bosuil

Latijnse naam: strix leptogrammica

Grootte man 34-40 cm vrouw 40-45 cm

Spanwijdte: 94-130 cm

Gewicht: 800-1100 gram

Roep en zang: de zang van deze uil bestaat uit 2 delen een korte beginnoot, gevolgd door een meer langgerekte, trillennde noot.

Verspreiding: deze uil komt voor in delen van India Sri Lanka, het Maleisisch Schiereiland tot aan Borneo

Herkenning: deze uil is vrij donkere, gerdrongen uil. Zijn gezicht en keel zijn roodachtig bruin, maar zijn buik is lichter met heel fijne streepjes.

Voeding: kleine zoogdieren

oeraluil

Latijnse naam: strix uralensis

Grootte man 50-56 cm vrouw 54-62 cm

Spanwijdte: 115-135 cm

Gewicht: 540-1000 gram

Roep en zang: de zang van het mannetje is een reeks van 10 tot 12 zachte lage, fluitende klanken. Die van een vrouwje klinkt meer krassen en hoger

Verspreiding: deze komen voor in het noordoosten van Europa tot Azië, inclusief Japan.

Herkenning zijn licht grijsbruine verenkleed is donker gestreept op de onderzijde en op de rug en vleugels bedekt met witte vlekken.

Voedsel: kleine knaagdieren.

bosuil

Latijnse naam: strix alco

Grootte: man 36-41 cm vrouw 40-46 cm

Spanwijdte: 94-105 cm

Gewicht: 440-550 gram

Roep en zang: zijn wel bekende zang, langgerekt, klaaglijk hoe...hoe...hoehoehoehoe, wordt door beide geslachten gebruikt.

Verspreiding: ze komen algemeen voor in West-Europa.

Herkenning: de bosuil heft een rond donzig postuur met een afgeronde brede bleugens en een korte staart. De kleur varieert van roodbruin tot grijs, met vijne en brede strepen en lichte spikkels.

Voedsel: kleine zoogdieren maar als hij niks vind staat ook incecten op het menu

bonte bosuil

Latijnse naam: strix virgata

Grootte: 33 tot 38 cm

Gewicht: 200 tot 320 gram

Spanwijdte: 91 tot 102 cm

Roep en zang: het geluid van het mannetje is een krassend geluid. Het vrouwtje is vergelijkbaar? Maar iets scherper en hoger.

Verspreiding: ze komen voor in Venezuela en Colombia

Herkenning: deze uil heeft een compact postuur en een ronde kop. Er zijn lichte en donkere varianten en de vier ondersoorten vertonen onderling ook verschillen. Het verenkleed is grijs-bruin gespikkeld op de rug en vleugels en bleker op de onderzijden, met donker strepen en een opvallende kastanje bruine vlek op de borst. De uil heeft grote donkerbruine ogen, afgezet met witte veertjes die mooi contrasteren met de rest van zijn bruin gezicht.

Voedsel: kleine zoogdieren maar als hij niks vind staat ook incecten op het menu.

afrikaanse bosuil

Latijnse naam: strix woodfordii

Grootte: 30 tot 35cm

Gewicht: 240 tot 350 gramm

spanwijdte: 79 tot 85cm

Roep en zang: het mannetje en het vrouwtje late beide een ritmische reeks van verschillende helder, luide noten horen, waarbij de zang van het vannetje iets lager en dieper klinkt.

Verspreiding: deze komt voor in een deel van Sup-Saharisch Afrika

Herkenning: vergeleken met de meer robuuste bosuil uit hetzelfde geslacht ziet de afrikaanse bosuil er sierlijk en verfijnd uit, hoe wel hij wel de kenmerkende ronde bosuilvorm heeft. Zijn verenkleed is geheel bedekt met subtiele bruine, grijze en roomkleurige streepjes en stippeltjes. Zijn gezicht is gemarkeerd met lichte veertjes en wordt gedomineerd door zijn grote, donkere, vriendelijke ogen.

Voedsel: kleine zoogdieren maar als hij niks vind staat ook incecten op het menu

roodpootbosuil

Latijnse naam: strix rufipes

Grootte man 33-36 cm vrouw 35-38 cm

Spanwijdte: 50-55 cm

Gewicht: 300-400 gram

Roep en zang: de baltsroep van het mannetje bestaat uit een reeks snelle schorre noten. Het antwoord van het vrouwtje klinkt iets hoger en scheller.

Verspreiding:deze uil leeft in het zuiden van Chili en Argentinië

Herkenning: net als alle ander bosuilen heeft ook deze uil een gedrongen postuur en een grote ronde kop. Het verenkleed op zijn rug en vleugels is donker grijs bruin met regelmatige grote bleke vlekken.op zijn borst en buik heeft hij dikke donkere en lichte strepen.

Voeding: kleine zoogdieren

kerkuil

Latijnse naam: tyto alba

Grootte: man: 29-40 cm vrouw 33-44 cm

Spanwijdte 85-98 cm

Gewicht: 330-400 gram

Roep en zang: een snorrende kerkuil schreeuw. Deze baltsroep wordt vooral eind van de winter, begin van de lente gehoord. Waneer er gevaar dreigt, klikt hij mijt zijn snavel of maakt een sissend geleuid.

Verspreiding: met zijn 35 ondersoorten is hij over een groot deel van de aarde verspreid.

Herkenning: je kan hem vooral herkennen aan zijn hartvormig gezicht

Voeding: kleine knaagdieren en insecten staan ook wel is op het menu

ransuil

Latijnse naam: asio otus

Grootte: 35 tot 40 cm

Spanwijdte 90 tot 100cm

Gewicht: 210 tot 330 gram

Roep en zang: zingende mannetjes laten met regelmatige tussepozen een korte verdragende hoe-roep horen. Het vrouwtje antwoordt met zachter, piepend geluid

Verspreiding: groot deel van europa.

Herkenning: het prachtige verenkleed is aan de bovenkant geelbruin met donkere - op boomschors lijkende- tekening, aan de onderkant is hij lichter gekleurd met brede donkere lengtestrepen. Hij heeft lange, vaak steil omhoog gerichte oorpluimen met oranje ogen.

Voeding: kleine knaagdieren en insecten staan ook wel is op het menu

boekoepsuil

Latijnse maam: ninox novaeseelandiae

Grootte: man 25-32 cm vrouw 28-36 cm

Spanwijdte: 70-85 cm

Gewicht: 170-360 gram

Roep en zang: deze uil staat bekend om zijn herhaalde, tweetonige baltsroep. Deze roep wordt soms voorafgegaan door zachte krasgeluiden. Hij heeft ook een roep die klinkt als miauwen van een kat. En roept ook soms koekoek.

Vespreiding deze komt voor in Nieuw-Zeeland

Herkenning: deze uil heeft een kenmerkende vorm: lange vleugels, een lange staart en een vrij kleine kop.

Voedsel: kleine knaagdieren en insecten

sperweruil

Latijnse naam: surnia ulula

Grootte: man 36-39 cm vrouw 38-41cm

Spanwijdte: ongeveer 85 cm

Gewicht: 270-500 gram

Roep en zang: deze uil maakt een roofvogel geluid namelijk kie kie kie kie

Verspreiding: Noord-Europa, azië en Noord Amerika

Kenmerken: deze uil heeft een ronde kop met gele ogen. Zijn vleugels liggen in vorm zoals een sperwer en heeft een lange zwarte staart. Ook zijn boze blik doet denken aan de sperwer met zijn wit zwarte lijn op de borst is hij duidelijk te herkennen.

Voedsel: kleine knaagdieren

steenuil

Latijnse naam: athene noctua

Grootte: man 21-22 cm vrouw 22-23 cm

Spanwijdte: 53-59 cm

Gewicht: 180-200 gram

Roep en zang: de meeste gehoorde roep is een scherp, klagend “kieeuw” dat ongeveer 2 sec herhaald wordt. Zijn alarm roep is kort en hoog kjie, kjie-kjie.

Verspreiding: deze uilen komen voor in Europa, Centraal-Azie en het noorden van afrika

Herkenning: zijn verenkleed is bruin met witten stippen.

Zijn bijna komische felle gezichtsuitdrukking in combinatie met zijn zeer geringde grootte maken hem een aantrekkelijk vogeltje.

Voedsel: kleine knaagdieren en ook insecten staan op het menu

witwangdwergooruil

Latijnse naam: ptilopsis granti

Grootte: man 22-23 cm vrouw 23-24 cm

Spanwijdte: 68 cm

Gewicht: 250-300 gram

Roep en zang: de baltsroep van deze uil begint met een triller en eindigt met een hoge lange noot.

Verspreiding: Zuiden van Afrika, en Zuiden van Kameroen en Kenia

Herkenning: deze uil heeft een zwart-wit verenkleed, doorspekt met grijstinten en opvallende rood-oranje ogen. Zijn witte gezicht is omrand met een dikke zwarte lijn en het lijkt of zijn hele lijf bedekt is met fijne donkere potlood streepjes.

Voedsel: kleine knaagdieren maar ook insecten staan op het menu

indische dwergooruil

Latijnse naam: otus bakkamoena

Grootte: 20 tot 22cm

Spanwijdte: 61 tot 66 cm

Gewicht: 125 tot 150gram

Roep en zang: zingende vogel laat korte diepe fluittoonen horen, met regelmatige tussenpozen en kunnen dit urenlang volhouden.

Verspreiding: dit uiltje is algemeen in india het zuiden van Pakistan, Napal en goot deel van Sir Lanka.

Herkenning: deze soort is een klein uilje met een licht verenkleed en kort lijf. Hij heeft lichte grijsbruine rug en vleugels en een roomwitte buik met fijne donkere streepjes.

Voedsel: deze kleine soort is dol op insecten.

westenlijke schreewuil

Latijnse naam: megascops kennicottii

Grootte 22 tot 24 cm

Gewicht: 130 tot 210 gram

Spanwijdte: 54 tot 58 cm

Roep en zang: beide geslachten hebben een hoofdzang twee snorrende, trillende noten. Een andere zang is een snellere triller.

Verspreiding: Deze uil leeft aan de westelijke kant van     Noord-Amerika, van zuidwestelijk Canada tot aan Mexico.

Herkenning: Deze vogel is een kleine maar stevige uil. Zijn uiterlijk is afhankelijk van zijn stemming. Hij maakt in ontspannen toestand een ronde indruk, maar als hij alert is , wordt hij verrasend lang en slank, zet hij zijn oorpluimen rechtop en knijpt hij zijn heldergele ogen tot spleetjes. Zijn verenkleed lijkt op boomschors en kan per vogel variëren van grijs tot roodachtig.

Voedsel: kleine zoogdieren, insecten en kleine vogeltjes

CONTACT US

roofvogelsjohan@hotmail.com

Tel: 0494/73 60 63

voorzitter

ondervoorzitter

2litlcrazy@gmail.com

0494/89 80 81

FOLLOW US

birds of heaven

clublokaal

Taverne De Grove

Jan Vandererstraetenstraat 157

1600 Sint-Pieters-Leeuw