onze roofvogels

woestijnbuizerd

Latijnse naam: parabuteo unicinctus

Grootte: ongeveer 60 cm

Spanwijdte: ongeveer 120 cm

Gewicht: 600-1200 gram

Roep en zang: de roep van deze vogel is een meer een gekrijs

Verspreiding: Zuid-Westelijke deel van de Verenigde-Staten tot Chili en Centraal Argentinie.

Kenmerken: deze vogel heeft een donker bruin verenkleed met kastanje bruine veren op de schouders en poten. Op de buik en de borst zitten bijna créme kleurig plekken. Opvallend zijn de witte veren op de basis van de staar.

Voedsel: knaagdieren, vogels, enz...

europese buizerd

Latijnse naam: buteo buteo

Grootte: 51 tot 57 cm

Spanwijdte: 113 tot 128 cm

Gewicht: 800 tot 1100 gram

Roep en zang: het geroep is een hoog miauwend geluid. Leefgebied en verspreiding: deze buizerd komt voor in een groot deel van Europa en delen van Azië.

 Kenmerken: Bij buizerds bestaat een grote kleurvariatie, er zijn erg donker gekleurde exemplaren terwijl er ook zijn met een bijna witte onderkant. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn. De staart van een volwassen buizerd heeft naast de donkere eindband nog 8-10 smalle donkere dwarsbanden

Voedsel: knaagdieren, vogels, duiven, enz...

roodstaartbuizerd

Latijnse naam: buteo jamaicensis

Grootte: man 45 tot 56cm  vrouw 50 tot 65 cm

Spanwijdte: 122cm

Gewicht: 800 tot 1900 gram

Roep en zang: De roodstaartbuizerd heeft een luid, miauwende schreeuw, peee-ah.

Verspreiding: Van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen

Herkenning: De kleur van de roodstaartbuizerd varieert van licht kastanjebruin tot donkerbruin. De buik is lichter dan de rest van het lichaam en heeft een donkere band. De zachte huid aan de rand van de snavel, de poten en de tenen zijn geel. De staart is roodbruin waaraan deze vogels hun naam te danken hebben. De jongen zien er net zo uit als volwassen exemplaren maar hebben geel-grijze ogen die donkerbruin worden als ze volwassen zijn.

Voedsel: knaagdieren, vogels, duiven, enz...

koningsbuizerd

Latijnse naam: buteo regalis

Grootte: 51 tot 69 cm

Spanwijdte: 130 a 150 cm

Gewicht: 1300 tot 2100gram

Roep en zang:

Verspreiding: Noord-Amerika, zuiden van Canada

Kenmerken: Deze roofvogels zijn groter en lichter van kleur dan de Europese buizerd. Apart is dat koningsbuizerds veren op hun poten tot aan hum klauwen hebben. Er zijn twee verschillende kleursoorten, een licht en de ander donker

 

Voedsel: knaagdieren, vogels, duiven, enz...

arendbuizerd

Arendbuizerd

Latijnse naam: buteo rufinus

Grootte: 57 tot 65 cm

Spanwijdte: 135 tot 160 cm

Gewicht: 1100 tot 1300 gram

Roep en zang: is het zelfde als dan van een buizerd maar minder luidruchtig.

Verspreiding: Griekenland, Roemenië, Zuidoost-Rusland, rond de Zwarte Zee, Klein Azië en verder tot in Midden-Azië, Trekvogel die overwintert in Noordoost-Afrika en in het noorden van India.

Kenmerken: Groter dan een buizerd, met bredere vleugels en sterk gevingerde slagpennen. Het vliegbeeld heeft daarom meer weg van een arend. Goede herkenningstekens zijn de licht roestkleurige kop, hals en staart; de laatste heeft bij oude vogels geen dwarsbanden. Er zijn drie kleurfasen: een lichte, een roestrode en een donkere.

Voedsel: de prooien bestaan voornamelijk uit kleine tot middelgrote zoogdieren

 

europese torenvalk

Latijnse naam: falco tinnunculus

Grootte: 31-37 cm

Spanwijdte: 68-78 cm

Gewicht: 120-280 gram

Roep en zang: lijkt meer op een piep geluid

Verspreiding: centraal Europa

Herkenning: het mannetje is te herkennen aan zijn grijze hoofd en nek, de rug en vleugels is roodbruin met zwarten vlekken. De staart is grijs  en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje lijkt op het mannetje alleen heeft zij een bruine hoofd en staart en ze heeft zwarte dwars bandjes op de rug en staart.

Je komt deze vogel vaak teggen biddend in de lucht.

Voedsel: kleine knaagdieren, kleine vogels staan wel op het menu

amerikaanse torenvalk

Latijnse naam: falco sparverius

Grootte: 19-20 cm

Spanwijdte: 22-28 cm

Gewicht: 80-150 gram

Roep en zang: lijkt op de europese torenvalk maar iets scherper

Verspreiding: Alaska het noordwesten, Nova-Scotia en Amerika

Herkenning: de mannetjes hebben een een grijze hooft met een witte nek ook de zijkant van de vleugels zijn grijs, de rug en de staart is roodbruin met zwarte stippen, op het einde van de staart is een dikke zwarte bant met een kleinere witte, de onder kant en borst is een crémerige kleur met zwarte stippen. Het vrouwtje lijkt op het mannetje maar is minder kleurrijk, zo ontbreekt ze de grijze vleugels en de achterzijde is daarvan in plaats roodbruin.

Voedsel: kleine knaagdieren

lannervalk

latijnse naam: falco biarmicus

grootte: 39 tot 48cm

spanwijdte: 88 tot 113cm

gewicht: 430 tot 600g

Roep en zang.

Harde ki ki ki ki- roep.

Verspreiding:

Zuid-Italië, Sicilië, de Balkan, Arabisch Schiereiland tot klein Azië, Afrika.

Herkenning:

Lijkt op de lichtgekleurd slechtvalk, bovenzijde en start bruiner, baardstreep zeer smal, onderkant witachtig, donker gevlekt. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje groter. Snavel blauw grijs, washuid geel, poten geel, iris donkerbruin.

Voedsel:

Overwegend vogels (rotsduiven, steenpatrijzen), in voedselarme gebieden ook reptielen en insecten.

gier x lannervalk

 

latijnse naam: falco biarmicus X falco rusticolus

grootte: ???

spanwijdte/ ???

gewicht 900 tot 1200gram

Roep en zang.

Harde ki ki ki ki- roep.

Herkenning:

deze is een kruising tussen een lannervalk en giervalk

Voedsel:

Overwegend vogels (rotsduiven, steenpatrijzen), in voedselarme gebieden ook reptielen.

 

kuif caracara

Latijnse naam: polyborus plancus

Grootte: 49 tot 59 cm

Spanwijdte: 120 tot 130 cm

Gewicht: 850gram tot 1500gram

Verspreiding: ze komen voor in van noordelijke bolivia tot oosterlijk Brazilië tot Tierra del Fuego en de Falklandeilande.

Kenmerken:  De kuif caracara is donker grijs bruin met een room witte kop en hals. De borst, de staart en de vleugeluiteinden zijn zwart-wit gebandeerd. Verder vallen het oranje gelaat, de zwarte kruin, de lange, gele poten en de zeer korte tenen op. Er is geen verschil in uiterlijk tussen de beide geslachten

Voedsel: Knaagdieren, jonge vogels en schildpadden, hagedissen, kikkers, eieren, wormen en insecten staan op het menu.

zwartkop gier

Latijnse naam: coragyps atratus

Grootte: 58 tot 69cm

Spanwijdte: 130 tot 152cm

Gewicht: 2 tot 2.7 kg

Verspreiding: deze soort is wijd verspreid over het amerikaans continent.

Kenmerken: deze zwarte vogel met donker grijze, sterk geplooide kop en nek. De poten, die meer bedoeld zijn om te lopen dan om prooidieren te grijpen, zijn zwak. Verder hebben de brede vleugels een wit uiteinde en de staart is kort. Er is geen duidelijk verschil tussen beide geslachten wat betreft het uiterlijk.

 Voedsel: de gieren zijn echte aas eters ze eten alleen dode dieren

raaf

Latijnse naam: corvus carax

Grootte: 65cm

Spanwijdte: 120 cm

Gewicht: 700-1600 gram

Roep en zang: de roep is lager dan die van een kraai

Verspreiding: Noodelijk Halfrond

Herkenning: de raaf is duidelijk groter dan de kraai of de roek. De snavel is ook in verhouding wat zwaarder en licht gekromd. In de vlucht zijn ze herkennen aan hun verhouding wat grotere kopprofiel en de bredere uitwaaierdere, ruitvormiger staart. Raven worden beschouwd als intelligente vogels.

Voedsel: een raaf is eigelijk een alles eter maar prefereert toch liever vlees, insecten larven, vogels, fruit enz...

 

kookaburra

Latijnse naam: Dacelo novaeguineae

grootte: 42cm

gewicht: 310 tot 480

spanwijdte: 55cm

roep en zang: de roep van deze vogel lijkt enorm op de menselijke lach

verspreiding: Zuidwest, Oost en Zuidoost Australië

herkenning:De kookaburra is de grootste vogel van de ijsvogelfamilie. Hij heeft een lange, rechte snavel waarmee hij behendig levende prooidieren vangt. Hij is roomkleurig op de kop en de borst. De kruin is bruin en daaronder loopt weer een brede, bruine oogstreep. Op de bruine vleugel zitten wat blauw gekleurde dekveren en de staart is roodbruin met een donkere bandering.Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar. Het mannetje heeft soms wat blauwe vlekken op de stuit. Hij heeft een opvallende knokige kam aan de achterkant van de schedel en sterke nekspieren die gebruikt worden bij het doden van de prooi.

Voedsel: insecten, slakken, amfibieën, reptielen en kleine vogels

CONTACT US

roofvogelsjohan@hotmail.com

Tel: 0494/73 60 63

voorzitter

ondervoorzitter

2litlcrazy@gmail.com

0494/89 80 81

FOLLOW US

birds of heaven

clublokaal

Taverne De Grove

Jan Vandererstraetenstraat 157

1600 Sint-Pieters-Leeuw